Beoordelingstop 5

Op het vlak van beoordelen is er een trend gaande: stoppen! “Het nieuwe beoordelen” bepleit een andere manier van evalueren en belonen. Prachtige ideeën, maar voor de meeste bedrijven geldt dat niet Sinterklaas op de deur klopt maar ‘het gewone beoordelingsgesprek’.

Om in de beeldspraak te blijven, onderstaand een aantal open deuren, maar desalniettemin nuttige tips:

1. Objectief beoordelen
..bestaat niet. Ieder mens vormt zijn mening op basis van de eigen voor-en afkeuren. Tot zelfs 50% van onze feedback is een (onbewuste) reflectie van deze ‘biases’. Staaf je beoordeling met brede en feitelijke feedback maar bovenal wees je hiervan bewust.
2. Het veilige midden
Centrale tendentie is de neiging om ‘extremen’ te vermijden. Niet fair. Een underperformer heeft recht op een ‘wake-up call’, de outperformer op erkenning.
3. Recht door zee
Draai niet om de hete brij heen. Van vaagheden is nooit iemand wijzer geworden. Leg de knelpunten én de aanpak vast. Omdat we eerder beeld hadden (denk hiërogliefen) dan taal is ons brein beter in staat geschreven dan gesproken boodschappen te verwerken.
4. Freeze, fight, flight.
Deel je spreekwoordelijke tik uit dan volgt er een reactie. Geef de ontvanger de ruimte en blijf luisteren om te kunnen reflecteren op de emotie. Keer pas terug naar de inhoud als de gemoederen bedaard zijn.
5. Locatie, locatie, locatie
Iedere makelaar zal het beamen… locatie is belangrijk. Moeilijk gesprek? Zorg ervoor dat het team niet mee kan genieten of naar binnen kan gluren. Plan het liefst zo dat de medewerker na afloop naar huis kan en een paar dagen rust heeft (vrijdagmiddag).

We kunnen ongetwijfeld tot de 100 door maar voor nu houd ik het bij deze 5!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *