Concurrentiebeding vs Employee Experience

Een goede vriend van mij komt binnenkort weer in Nederland werken. Zijn blijdschap over het contract nam af toen hij een concurrentiebeding zag staan. “Is dat normaal?” Bijna gedachteloos zei ik “ja hoor, in de zakelijke dienstverlening zie ik dat als HR professional heel vaak voorbij komen. Maar, probeerde ik de clausule te nuanceren, in de praktijk komen werkgever en werknemer meestal wel tot een oplossing hoor.” Op zijn wedervraag “waarom staat het er dan in?” en “kan een werkgever niet beter inzetten op een toffe werkrelatie zodat je niet weg wilt, laat staan ooit aan klantje pik gaat doen?”. Tja, daar had ik even geen antwoord op.

In een krappe arbeidsmarkt willen werkgevers hun moeizaam aangetrokken talent zo graag behouden dat de bedingen je om de oren vliegen. Startende recruiters krijgen contracten onder hun neus waardoor ze nauwelijks kunnen vertrekken. In zulke situaties vraag ik me ook af of investeren in een fijne Employee Experience niet verstandiger en duurzamer is. Wil je toptalent dan tóch vertrekken, slik dan even heel hard, maar een levenslange ambassadeur voor je bedrijf levert je echt meer op dan die paar honderd euro voor een overtreding.

Natuurlijk, excessen moeten worden voorkomen. Zelf heb ik een ontslagen medewerker enthousiast klantgegevens op een usb-stickje zien laden. En, ja er zijn posities waar een concurrentie- of relatiebeding essentieel is. Ik ben geen jurist en doe dus vooral een oproep aan het gezonde verstand. Heb jij een goed idee of oplossing? Ik zie je reactie graag.