Duurzame Loopbanen

Vorige week heb ik deelgenomen aan een focusgroep ‘Duurzame Loopbanen’ van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Rode draad voor mij was dat inzetbaarheid (employability) stijgt naarmate een loopbaan verschillende functies en werkgevers omvat Natuurlijk zonder door te schieten naar jobhoppen.

Veranderen van baan om langdurig inzetbaar te blijven. In de praktijk soms onverenigbare gedachten. Een vaste job opgeven, voor wat precies? Een veel gehoord argument om niet te bewegen is “ik weet wat ik nu heb”. Zelfs als de baan niet meer matched qua uitdaging en/of tevredenheid dan nog  bleek de ‘angst’ voor het onbekende verlammend te zijn. Het zure is dat een eenzijdig opgebouwd cv beperkend werkt op de arbeidsmarkt. Ontwikkelingen op die arbeidsmarkt laten zich soms goed vertalen naar de impact op functies. Toch worden deze trends lang niet altijd als waardevolle indicatoren ervaren waar je op kunt anticiperen, maar als ‘zwaard van Damocles’. Een schone taak voor organisaties en HR professionals om dat zwaard om te buigen naar een springplank tot succes.

Het hebben van een duurzame loopbaan is en blijft ieders eigen verantwoordelijkheid. Een mooi moment om zo aan het einde van dit bizarre jaar eens te reflecteren op de duurzaamheid van jouw loopbaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *