Employee Journey

Employee Journey: Contactmomenten

De Customer Journey is een fenomeen in de marketing. Alle contactmomenten tussen klant en bedrijf behoren tot de ‘klantreis’. Ook indirecte contacten, zoals reviews van andere consumenten en besproken ervaringen op verjaardag of bij het koffieapparaat.Wat marketing kan, kan HR ook. Een aantal jaren was daar de Employee Journey. Want, om Richard Branson te citeren “Clients do not come first, employees come first. If you take care of your employees, they will take care of the clients”

Inmiddels is de Employee Journey eveneens een fenomeen. Reden voor deze populariteit wordt veelal gelinkt aan de toegenomen transparantie. ‘Google it’ en je wat je qua salaris en cultuur kunt verwachten. Sites als Glassdoor doen goede zaken met het plaatsen van anonieme (ex) medewerker reviews. Werknemers weten prima hun weg naar informatie te vinden. Geen ‘millenial’ deelt zijn profiel met een recruiter alvorens zijn online ‘huiswerk’ te doen. Niet alleen deze Generatie Y, maar de gehele beroepsbevolking verwacht anno 2019 meer dan een jaarlijks medewerkerstevredenheidsonderzoek.

Ondanks dat ruim 80% van de ondervraagde executives (Global Human Capital Trends 2017, Deloitte) aangeeft dat de Employee Journey van (groot) belang is zegt nagenoeg hetzelfde percentage dat hun organisatie er niet of onvoldoende mee bezig is.

Kiezen wanneer je je vakantiegeld ontvangt, leer- en ontwikkelopties, wellness apps zijn voorbeelden van middelen die ingezet worden om de medewerkersreis naar een hoger niveau te tillen. Echter, voordat je als bedrijf of HR afdeling vol enthousiasme met applicaties aan de slag gaat realiseer je dan dat het vooral gaat om een geïntegreerde aanpak. Een aanpak die de gehele Employee Experience omvat én inspeelt op de diversiteit van de werkzame populatie.

Onderstaand is een de Employee Journey opgenomen. Contactmomenten waarvan uit onderzoek blijkt dat deze van invloed zijn op de medewerker beleving. Positief óf negatief. Als je kijkt naar de medewerkersreis valt op dat deze elementen niet op zichzelf staan, maar elkaar in hoge mate beïnvloeden. Ergo, een geïntegreerde aanpak is essentieel.

Desalniettemin een olifant kun je alleen plakje voor plakje eten, de Employee Journey breng je moment per moment in beeld. In de komende periode wijd ik wekelijks een artikel aan een contactmoment uit de medewerkerreis met tips, tricks en absolute no go’s.

Wordt vervolgd,