Ghosting ofwel zonder bericht uit iemands leven verdwijnen is niet nieuw. Volgens de Erasmus Universiteit wordt sinds de jaren ’80 onderzoek gedaan naar deze ‘vermijdingsstrategie’. Schreef ik eerder dat solliciteren op daten lijkt, ook ghosting kom je privé én zakelijk tegen. Hoe vaak heb jij bijvoorbeeld niets vernomen na een sollicitatie? Volgens The Talent Board krijgt 46% van de sollicitanten nooit bericht. Kandidaten kunnen er ook wat van. In een blog Indeed zegt 83% van de werkgevers wel eens ‘geghost’ te zijn.
Waarom verdwijnt iemand in het niets? Dr, Villhauer van het LA psychotherapy center in meent dat ‘ghosting’ een reflectie is van iemand’s onvermogen om met (eigen) emoties om te gaan. The Huffington Post legt de link met egoïsme; als egoïst denk je aan jezelf en niet aan de impact op anderen. Negatieve ervaringen, zoals een heftig ontslag, kunnen net als overspannenheid factoren zijn die de verleiding van vermijding onweerstaanbaar maken.
Keuzestress als voedingsbodem ‘ghosting? Absoluut, zeg je ‘ja’ tegen A dan zeg je ‘nee’ tegen B. Of A de beste keuze is zul je nooit weten, ergo stress die leidt tot vermijd of uitstel gedrag. ‘Aan het lijntje houden’ heet nu curving. Onder het mom van ‘druk, druk, druk’ reageer je pas na dagen later. Koop je nog net wat tijd voor een andere sollicitatie of date. Vraag is of meer tijd en vergelijk tot meer inzicht leidt.
Neveneffect van uitstelgedrag is dat anderen het wachten beu zijn en de beslissing voor je nemen. “Deze kandidaat reageert zo laks, laten we de nummer twee een aanbod doen”. Je lijkt te zijn ingehaald door de tijd, maar dat scenario heb je zelf geschreven. Risico is dat een knagend gevoel van ‘had ik toch maar’ de kop op blijft steken.
Iemand teleurstellen vindt bijna niemand leuk. Juist empathie leidt dan tot vermijdgedrag. Overweeg je de ander te ‘sparen’? Realiseer je dan dat slecht nieuws emotioneel altijd nog minder hard aankomt dan in het ongewisse te moeten blijven.
Positieve tegenhanger van ghosting is caspering. Precies, zoals het vriendelijke spookje. In plaats van negeren vertel je de andere partij eerlijk hoe het er voor staat en waarom je niet kiest voor een job of relatie. Al is het even slikken om de boodschap te brengen, gun jezelf als mens en als professional de kans om respectvol met een ander om te gaan.