Brein offline

Je brein offline

In Zuid Afrika lijkt niemand haast te hebben. Ik wel, ik heb altijd haast. Zelfs op vakantie houd ik de pas erin en spot ik de kortste rij. Wachten vul ik met LinkedIn, Facebook en sinds kort ook Instagram. Logisch zegt Octave Mirbeau “de mens wil constant ontdekken. Ze denkt, voelt en bemint als een wervelwind. Haar brein, een piste van gedachten, beelden en sensaties”. Mirbeau schreef dit 1907 in zijn boek LA 628-E8. De titel is het kenteken van zijn auto. Anno 2019 zijn beelden en sensaties online een feest! Sinds Google’s intrede in 1998 is het aantal online Amerikanen van 41% naar 89% gestegen. (Pew Research Center). Ongetwijfeld mede door Social Media waar ons brein zo dol op is. In Metro vertelt neuro-psycholoog Erik Scherder dat je hersenen bij elk appje en ‘like’ dopamine afgeven. Juist, dat stofje waardoor jij je tevreden voelt. Omgekeerd werkt ook. Geen bericht is slecht nieuws voor je humeur. Continue afleiding maakt bovendien dat je brein steeds lastiger kan focussen (Niels Taatgen in Kennis van Nu). Een break van Social Media is goed voor je gestel en herstel aldus Scherder. Zelf neem ik laatstgenoemd advies ter harte. En, o wat zie ik uit naar berichten en likes (fingers crossed) als ik over 2 dagen weer WiFi heb.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *