Ongeveer 65% van de starters is binnen 3 maanden alweer op zoek naar een nieuwe job. In dit verlengde niet verbazingwekkend dat nog geen derde van de nieuwe collega’s positief is over zijn nieuwe werkgever. Zo’n 20% wacht zelfs het einde proeftijd gesprek niet af en is binnen 45 dagen weer vertrokken. Veelgenoemde redenen voor deze treurige cijfers: slechte selectie en onboarding.
Vaak gaat het bij de werving al ‘mis’. De leidinggevende zit letterlijk ‘onthand’ en wil een kandidaat die direct inzetbaar is. Bekend met de materie en volledig gekwalificeerd. Een stevig profiel wordt gepost waarna een match wordt gevonden in een collega met een gelijkende rol bij de concurrent. Ideaal want de newby draait binnen de kortste keren volledig mee. Helaas is het succes van beperkte duur. Net als verreweg de meeste sollicitanten vertrok de starter omdat zij uitdaging mistte. Al werd de positie als pittig gepitcht, in de praktijk is het toch meer van hetzelfde en ligt de bore-out al snel (weer) op de loer. Natuurlijk is de neiging om in te zetten op het ‘beste van het beste’ logisch maar wees kritisch in het definiëren van wat het ‘beste’ is om tot een duurzame en vruchtbare samenwerking te komen.
Dan die befaamde eerste dag. Een bloemetje en hand van de leidinggevende lukt meestal wel. Een ingerichte werkplek wordt al een grotere uitdaging en een compleet inwerkprogramma is volgens de statistieken bijna uniek. Terwijl het allemaal niet heel ingewikkeld hoeft niet te zijn. Benoem een buddy, plan kennismakingen met klanten en collega’s, regel een rondleiding en stel een opleidingsplan op. Maar bovenal blijf in gesprek en evalueer net zolang tot onboarding overvloeit in performance en development.
Meer informatie vind je in de white paper Onboarding, en/of informeer naar de interactieve workshop.
Onboarding-1(met dank aan Integron, Deloitte en Bloovi)