Onconventioneel Coaching

Regelmatig verzorg ik coaching trajecten. Ondanks eerder gevolgde trainingen wilde ik mijn kennis en kunde opfrissen. De opleiding die ik gestart ben is merendeel een feest van herkenning. Echter, op het vlak van onorthodoxe coaching doe ik nieuwe inzichten op zoals deze:

Een coachee raakte tijdens een sessie zo verstrikt in emotie dat de woorden daadwerkelijk in zijn stokten. Met geen mogelijkheid lukt het hem om iets te kunnen zeggen. Zijn coach kwam met de suggestie om “te blaffen als een hond”. Tot verbazing van coach en coachee, verdween de ‘brok’ uit zijn keel en het gesprek kon naar tevredenheid worden voortgezet.

Een ogenschijnlijk ongebruikelijke methode is een eeuwenoud ritueel uit het zen boeddhisme. De kyosaku, de ‘wekkende stok’, wordt gebruikt op verzoek van de ‘zendo’ of als deze in slaap is gevallen. De stok raakt kort de rug- of schouderspier. De handeling kan op het moment pijnlijk zijn maar werkt feitelijk als een ferme massage die de zendo even door elkaar schudt.

Zelf denk ik erover om mijn coaching technieken eveneens uit te breiden met een doortastende, wellicht wat ongebruikelijke aanpak. Vooralsnog neig ik naar ‘ice-buckets’…

Interesse in een coaching sessie? Iemand??

#coaching