De Social Enterprise is hot! Was je vroeger als bedrijf al bijzonder Maatschappelijk Verantwoord bezig met dubbelzijdig printen, vandaag de dag wordt naar je visie op duurzaam ondernemen en je plaats in de samenleving gevraagd.
Een Social Enterprise combineert in haar missie het generen van omzet en winst met het respecteren van milieu en haar stakeholder netwerk. Intern én extern zet zij zich in om zaken als diversiteit, samenwerken en (inkomens)gelijkheid te bevorderen. Functies worden zo ontworpen dat organisatie doelen en persoonlijke ontwikkelingen (zoveel mogelijk) samen komen. Technologie en data worden op een ethisch verantwoorde wijze gebruikt en in transparantie met de wereld gedeeld.
Naast het dienen van een moreel doel lijkt het sociaal ondernemen ook meer en meer noodzaak te zijn om de juiste mensen binnen te krijgen en te houden. Uit het Deloitte Global Human Capital Trends report blijkt dat ruim 67% van de respondenten worstelt met het invullen van vacatures. Uit datzelfde onderzoek komt ook naar voren dat werknemers een job kiezen óf verlaten wanneer ze niet de ruimte krijgen om zich te ontplooien. Generatie X en Millennials komt alleen haar bed uit om bij een bedrijf te werken waarin ze iets kunnen ‘betekenen’. Dat betekenen gaat dan niet over individuele prestaties, maar over de plek die ze als werknemer innemen en hoe het bedrijf zich tot de samenleving verhoudt. ‘Betekenis geven’ lijkt het toverwoord om de War on Talent niet helemaal niet te verliezen.
Gister zag ik met eigen ogen dat de percentages uit het rapport stroken met de dagelijkse praktijk. Als trotse ‘suikermama’ van Laura Derksen was ik getuige van de geboorte van een nieuwe generatie marketeers. De eerste lichting, pioniers van de opleiding Marketing of Social Business namen hun felbegeerde diploma in ontvangst. Allen staan ze te popelen om van elke onderneming een Social Enterprise te maken. Aan de werkgevers van nu de taak om hen die rol van betekenis te bieden.