The making of… GEMS

Schreef ik eerder al over de inspanningen om je eigen
onderneming te starten en een website te bouwen, ditmaal tekst over de lol en het leed rond het maken van een
workshop.

Door mooie ervaringen in functies als Talent & Development Manager was ik in aanraking gekomen met wat in de volksmond ‘kleuren testen’ wordt genoemd. Je kent het wel, herken jij je in rood, groen, geel of blauw. De basis voor deze test stamt uit 400 BC toen de persoonlijkheidstypen vuur, wind, water en aarde werden bedacht om gedrag en voorkeuren te duiden, later aangescherpt door niemand minder dan Hippocrates. Door de eeuwen heen hebben vakbroeders als Jung en Moulton Marsten hun sausje over de types gedaan en zo hun respectievelijke testen als de MBTI en DISC ontwikkeld.

Omdat de maatschappij zich ontwikkelt worden sommige zaken aantrekkelijker, terwijl andere juist hun glans verliezen. Was de droom voor elke YUP in de jaren ’90 een flashy lease-auto, een beetje millenial wil niet dood gevonden worden in zo’n milieu vervuiler. Ook competenties, tenminste hun benamingen, roepen soms een ander beeld op dan wat oorspronkelijk de bedoeling was. Wat te doen met deze gedachte?

Bescheidenheid siert de mens… maar voor alles is een tijd en plaats. Kortom, ik trek de stoute schoenen aan en ga mijn eigen kleuren variant ontwikkelen. Met respect voor de herkenbaarheid van de kleuren evenals de beproefde en gevalideerde vragenlijsten (dank waarde collega’s voor uw hulp) heb ik de types gelinkt aan edelstenen, ofwel GEMS. Nadruk ligt op de kwaliteiten die elke steen biedt en hoe bijvoorbeeld de Robijn een Saffier kan helpen om de voortgang te bewaken.

Doorwaakte nachten en tot op het bot getest geduld van bevriende experts was de vragenlijst klaar. Nu nog deze online zien te krijgen. Voor een digibeet als ondergetekende ook geen sinecure. Voor een correcte verwerking van de resultaten heb ik zelfs de hulp van de CFO van een multinational ingeroepen, maar de uitkomst is dan ook brilliant!

Zien is geloven. Voor elke steen wilde ik de communicatie stijl in beeld brengen. Gelukkig waren er meer mensen in mijn ‘inner circle’ die genieten van de zon op een vrije zaterdag overschat vinden. Met een heuse film crew kon ik aan de slag en waande mij een dag lang Sofia Coppola. Wist je overigens dat filmen met een camera op je nek, onder lampen in een benauwd kantoor net zo effectief is voor je zweetproductie als een sauna? Aldus ‘mijn’ camera man. 

Inmiddels ben ik de trotse eigenaar van video’s die op ludieke maar vooral effectieve wijze in beeld brengen wat het verschil tussen een Diamant, Robijn, Saffier en Smaragd kan zijn. Die Oscar laat denk ik nog even op zich wachten maar binnenkort reik ik persoonlijk alvast een Gouden Geit uit aan de volledige filmploeg!

Tot de volgende,

Marjolein

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *