Wendbaarheid

“We waren niet wendbaar genoeg” aldus Hugo de Jonge over het vaccinatie programma. Maar wat is wendbaarheid eigenlijk? Volgens de Van Dale “makkelijk draaiend of manoeuvrerend”. Managementboeken spreken over een ‘agile onderneming’ als deze goed en snel in staat is om in te spelen op ontwikkelingen. Voorbeelden van agile ondernemen zagen we onder andere tijdens de intelligente lockdown in maart. Een snorkelmasker omgebouwd naar beademingsinstrument, bier wordt veevoer, een Michellinsterren diner thuis aan de keukentafel, en verse aardbeien haal je bij de drive-thru.

Hoe agile je als organisatie bent en kunt zijn, hangt af van verschillende factoren. De industrie waarin je je beweegt, de economische situatie, toegankelijkheid van bijvoorbeeld grondstoffen én je medewerkers.

De mate waarin de mens ‘wendbaar’ is, wordt vaak gekoppeld aan de term Learning Agility. Feitelijk wordt bedoeld in hoeverre iemand in staat is om nieuwe ervaringen te vertalen naar effectief gedrag. Voordat je echter kan bedenken welk gedrag het beste resultaat oplevert, moet je eerst de uitdaging aangaan om die ervaring op te doen. Kortom een onbekend terrein verkennen, vaak niet zonder risico. Hoe spannend je dat vindt heeft te maken met jouw ‘Learning Agility’.

Learning Agility beschrijft gedrag en persoonlijke interesses op vijf verschillende dimensies van wendbaarheid. Mensen met een hoge mate van

  • Change Agility, zijn altijd op zoek naar nieuwe ervaringen, nieuwsgierig en dol op experimenteren.
  • Mental Agility, bekijken situaties van alle kanten, zijn hongerig naar kennis en zien complexe problemen als een puzzel die moet worden opgelost.
  • People Agility, maken snel en gemakkelijk contact met anderen, kunnen zich goed in anderen verplaatsen en zijn oprecht geïnteresseerd.
  • Results Agility, hebben focus en streven altijd naar het beste resultaat, weten ook in lastige situaties hun doel te bereiken.
  • Self Awareness, kennen hun eigen sterke en zwakke punten, zijn kritisch op hun eigen gedrag en vragen feedback om te kunnen verbeteren. 

Op welke gebieden je meer of minder ‘agile’ bent heeft onder meer te maken met je persoonlijkheid, ambitie en leervermogen. Gelukkig zijn er verschillende oefeningen die je kunt doen om je agility te vergroten. Feedback vragen, lezen en zelfs een sudoko maken kunnen al een positief effect sorteren. Tenminste als je dit regelmatig doet. Wellicht een goed idee om een dimensie toe te voegen ‘Discipline Agility‘…

Wil je weten hoe jij scoort op Learning Agility? Neem dan contact met me op voor de test en een persoonlijk profiel.